Rolstoel basketbal draagt bij aan participatie

Vroeger bouwde Toine Klerks hutten van rolstoelwielen en kunstbenen, terwijl hij keek hoe zijn vader Ben Klerks met René Martens rolstoelbasketbal speelde. Jaren later zette Toine onder meer met René stichting Basketball Experience NL op, om de beeldvorming van rolstoelbasketbal te verbeteren en de drempel naar deze sport te verlagen. “Sport is niet het middel om het perfecte schot af te leveren, maar om zelfvertrouwen te krijgen”, aldus Toine. René kan dat uit eigen ervaring beamen.

Ben Klerks, international en bondscoach rolstoelbasketbal, had een droom: rolstoelbasketbal als topsport op de kaart zetten. Maar voordat die droom werkelijkheid kon worden, overleed Ben op 45-jarige leeftijd. “Mijn vader overleed in 2006”, vertelt Toine, directeur van Basketball Experience NL, kortweg BEN. “In 2009 werd ik teammanager van het rolstoelbasketbalteam. Ik zag dat er veel aan schortte in de sport, zowel financieel als in de beeldvorming. Met de huidige bondscoach Gertjan van der Linden en René Martens, allebei oud-teamgenoot van mijn vader, hebben we Bens droom laten herleven en een stichting opgericht om rolstoelbasketbal verder te professionaliseren. De naam verwijst behalve naar Basketball Experience NL ook naar mijn vader. Als eerbetoon.”

“Sport is emotie en dat zit op een positieve manier in deze stichting”, aldus René Martens, bestuurslid van BEN en lid van de Ledenraad van Vereniging Achmea. “Iedereen die betrokken is bij BEN draagt de doelen van de stichting een warm hart toe. Met heel veel passie en inzet willen we rolstoelbasketbal als een mooie sport profileren. Ik ben ervan overtuigd dat deze sport voor mensen met een beperking heel veel doet.”

René spreekt uit ervaring, 33 jaar geleden kreeg hij een ongeluk en sindsdien zit hij in een rolstoel. “Toch heb ik het merendeel van mijn leven geluk gehad. De rode draad in mijn leven is kansen krijgen en kansen pakken, zowel in rolstoelbasketbal als in mijn werk.”

Kansen vergroot

René speelde jarenlang voor het Nederlands team en veroverde meerdere medailles. Nu heeft hij bestuursfuncties bij Fonds Gehandicaptensport, NOC*NSF en BEN en is hij commercieel directeur van Medux, dat hulpmiddelen levert onder meer aan gehandicapten en zorgprofessionals. “Sport heeft mij veel gebracht: zelfvertrouwen, teamgeest, conditie, kracht, doorzettingsvermogen. Ik heb mij kunnen ontwikkelen als persoon en mijn kansen in de maatschappij vergroot. Eigenlijk zou iedere persoon met een amputatie, dwarslaesie of wat voor handicap dan ook moeten gaan rolstoelbasketballen.”

“Dat is ons doel inderdaad”, vult Toine aan. “Bij rolstoelbasketbal speel je met verschillende handicaps in één team, je bent van elkaar afhankelijk, je kunt veel van elkaar leren. Ik heb met eigen ogen gezien hoe sport verandering kan brengen, omdat mensen merken dat ze meer kunnen dan ze verwachtten. Dat laten we aan het grote publiek zien. Als je in een rolstoel zit, willen we dat je aan rolstoelbasketbal denkt en het huis uit gaat om te sporten. Verder kunnen sporters die de potentie hebben om de top te halen een beroep op ons doen voor voorzieningen, coaching, training en alles wat het makkelijker maakt om hun sport uit te kunnen oefenen.”

Bus vol rolstoelen

De manier waarop BEN de beeldvorming wil verbeteren, is door mensen de sport zelf te laten ervaren. “Experience zit niet voor niets in onze naam, het ervaren van de sport zorgt dat mensen op een positieve manier ernaar kijken. Zo bieden we teambuilding aan bedrijven. Dan komt een rolstoelbasketballer of coach met een bus vol rolstoelen voorrijden. Verder geven we presentaties over sport, leiderschap en teambuilding op scholen en bij bedrijven. Die presentaties zijn erg gewild. Op die manier willen we de drempel verlagen.”

“Rolstoelbasketbal draagt bij aan participatie van gehandicapten in de samenleving, dat is het maatschappelijk belang”, zegt René. “De visie van BEN is de visie die ik ook tegenkom bij Vereniging Achmea: we doen het met elkaar en voor elkaar. Dat vind ik belangrijk. Weten wat je gebracht heeft waar je nu bent en dat dan proberen terug te geven. Daar gaat het om. Dat doe ik als lid van de Ledenraad en als lid van het bestuur van BEN, op basis van wat de sport mij bracht.”

Mensen met een missie

Met alle ervaring die René heeft, fungeert hij ook als coach van Toine. “René kent mij al vanaf mijn geboorte. We zijn heel erg open naar elkaar, we durven vragen aan elkaar te stellen en nemen veel van elkaar aan. René weet wat mijn valkuilen zijn en laat me er af en toe bewust in lopen. Daar kunnen we dan allebei achteraf om lachen.”

“De samenwerking werkt twee kanten op”, vertelt René. “Toine is jong en enthousiast, dat geeft mij inspiratie. Ik zie een jonge vent met heel veel ambitie en groot sociaal hart die gáát voor ons doel: rolstoelbasketbal beter op de kaart zetten. Ik hou van mensen met een missie. Het is mooi om een bijdrage te leveren aan het verwezenlijken daarvan.”