De kleine samenleving vind ik steeds belangrijker

Hein Stulemeijers lidmaatschap van de Ledenraad heeft veel te maken met zijn persoonlijke ontwikkeling. "Door mijn werk werd ik een wereldburger. Tegelijk groeide mijn gezin op in Weesp, dat toen nog een klein dorp was. Die kleine samenleving ben ik steeds belangrijker gaan vinden. Een stabiele leefomgeving waar mensen oog hebben voor elkaar is nodig om je kracht te ontwikkelen en van daaruit de wereld in te gaan. Dat is wat ik meebreng naar de Ledenraad."

“Ik ben 68 jaar oud, getrouwd en ik heb drie volwassen dochters. Binnenkort word ik opa. Ik heb altijd veel verschillende activiteiten ondernomen. Na mijn studie rechten heb ik jaren in goud, zilver en diamant gewerkt en ben ik exportmanager geweest in de grafische industrie. Ik heb voor mijn werk veel gereisd. Op zeker moment ben ik geland in Nederland, omdat ik merkte dat ik mijn thuismarkt had verwaarloosd. Ik ben veel met mijn kinderen gaan doen, heb me bezig gehouden met hockey en school. Al snel kwam ik in besturen terecht en toen in de politiek. Jarenlang was ik fractievoorzitter van de VVD in Weesp.”

Socialere politiek

“Toen kwam de economische crisis van 2007 en 2008. Ik was inmiddels ouder geworden en had levenservaring opgedaan. Ik zag dat het constant najagen van het optimale winstmodel uitsluitend de belangen van de aandeelhouders dient en niet die van klanten en bedrijven. De economen verschilden in die tijd sterk van mening over de aanpak van de crisis. Sommigen bleven geloven in eindeloze groei. Maar ik dacht: Gaan we nu alles opsouperen of streven we voor onze samenleving en planeet continuïteit na? Door de crisis zag ik dat er een eind zit aan winstmaximalisatie.

Op een gegeven moment stel je de keuzes die je eerder hebt gemaakt bij. Het ligt genuanceerder dan je eerst dacht. Ik ben meer dan vroeger geneigd om te kijken wat de noden van andere mensen zijn. Ik ben daar niet heel altruïstisch in, hoor. Maar ik ben zelf een tevreden mens, ik hoef niet zo heel veel. Als mijn vrouw, mijn kinderen en ik maar gezond zijn.

Ik sta nu een wat socialere politiek voor dan ik bij de VVD bespeur. Daarom ben ik lid van de Partij voor de Ouderen. Verder ben ik al twaalf jaar Ledenraadslid bij de Rabobank en sinds twee jaar ook lid van de Ledenraad van Vereniging Achmea, omdat ik achter de doelstellingen van Achmea sta. Het is mooi om bij de Vereniging betrokken te zijn, een verrijking van mijn leven. Ik leer van de ervaringen van jongere leden en zij leren hopelijk ook van mij.”

Oplossing voor ouderenzorg

“Mijn lidmaatschap van de Ledenraad heeft dus te maken met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik denk sterk mee over de samenleving. De samenleving is aanzienlijk veranderd, 50% van de mensen in Weesp is boven de 45 jaar. Ik heb de zorg voor een aantal ouderen: mijn moeder van 99 en enkele buurtgenoten. Als samenleving hebben we geen oplossing voor de zorg die ouderen nodig hebben. Het moet gillend uit de hand lopen voor de hulptroepen opdraven. Maar vóór het gillend aan de hand loopt, is er al zorg en aandacht nodig.

Wat kan Achmea daarin betekenen? Achmea is voorloper in het ontwikkelen van oplossingen, zoals waarschuwingssystemen. Het valt daarbij niet mee om het totale probleem op te lossen. Bij ICT-toepassingen moet je rekening houden met het feit dat er mensen zijn die niet met ICT kunnen omgaan. Je moet niet alleen het product ontwikkelen, maar ook een manier om het werkzaam te maken. De Vereniging kan hierin ondersteunen. In werkgroepen wordt hierover gepraat, samen met mensen van verschillende bedrijven. Met elkaar kijken we hoe we verder kunnen komen.”