Ik beweeg voor mensen die dat niet kunnen

“Mijn hart gaat uit naar mensen die weinig bewegingsruimte hebben,” vertelt Ledenraadslid Richard Klein. “Als credit consultant bij een gerechtsdeurwaarderbureau zet ik me in voor mensen met te weinig financiële bewegingsruimte. Via de stichting MM4 zet ik me in voor mensen die vastzitten door misbruik en uitbuiting. Ik beweeg voor mensen die dat niet kunnen.”

“Ik heb in het verleden gehandbald op hoog niveau. Op een gegeven moment ben ik daarmee gestopt en ging ik bij een gerechtsdeurwaarder werken. Ik werk er vier dagen in de week. Eén dag in de week is voor de stichting MM4 – Emmen voor Gerechtigheid, die ik samen met een compagnon heb opgezet. MM4 organiseert hardloop­wedstrijden, nationaal en internationaal. En altijd voor het goede doel.”

Afschaffing moderne slavernij

“Hoe dat is ontstaan? Ik zag een film van A21. Dat is een Australische organisatie die ervoor ijvert dat in de 21ste eeuw moderne slavernij afgeschaft is, van uitbuiting van kinderen op aardbeienplantages in Tsjechië tot en met misbruik van slachtoffers in sekstoerisme. Ik heb zelf twee dochtertjes en een zoontje, de film van A21 pakte me hard.

Daarom wilde ik 10.000 euro ophalen voor A21. Nadat ik gestopt was met topsport, was ik zwaarder en zwaarder geworden. Ik woog 110 kilo. Ik wilde gaan bewegen om lichamelijk gezonder te worden, maar ik wilde ook in beweging komen voor anderen. Ik ben toen gaan trainen voor de A21 Run van Bulgarije naar Griekenland, via het pad waarlangs veel meisjes getransporteerd worden. Ik wilde de halve marathon doen, maar uiteindelijk heb ik 33 kilometer gelopen.

In die tijd hebben we stichting MM4 opgezet om een hardloopwedstrijd te organiseren, de 4 mijl van Emmen. De eerste editie hadden we meteen 2500 deelnemers, de tweede 4000. Zo’n kleine fundrun heeft nooit meteen zo’n groot aantal deelnemers, maar ons lukte het. Inmiddels organiseren we ook de Hondsrug Forest Run voor Staatbosbeheer en een Ladies Night Run voor Pink Ribbon. En vorig jaar kreeg MM4 van A21 toestemming om de Europese Pentatlon te organiseren.”

Onderdeel van de oplossing

“Met MM4 wil ik graag onderdeel zijn van de oplossing. Om die reden ben ik ook lid van de Ledenraad van Vereniging Achmea. Ik doe een theologische opleiding en predik in een baptistengemeente. Ik wil mij inzetten voor zaken waar mijn hart naar uitgaat: mijn geloof, mijn gezin en de gemeenschap. Mijn expertise als credit consultant is mijn toegevoegde waarde in de Ledenraad. Ik weet wat er speelt bij mensen in armoede. Bovendien heb ik kennis van big data. Daarom zit ik ook in de thema-werkgroep over dat onderwerp. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de discussie over big data en ethiek.

Wat ik zelf uit mijn lidmaatschap haal? Er zitten heel veel vakkundige mensen in de Ledenraad met een grote staat van dienst. Het contact met hen vind ik bijzonder. Ik krijg door hen een breder perspectief en begrijp beter hoe bepaalde dingen in elkaar steken. De Ledenraad is een bijzonder netwerk van mooie mensen die hart hebben voor anderen. Mijn streven voor de komende jaren is dat ik een stem kan hebben hierin en dat we de coöperatieve gedachte nieuw leven in blazen. Ik geloof in solidariteit. Zorgen voor elkaar, daar gaat het om.”